Eline is sinds een jaar lid van de plukboerderij Oogstgoed in Gentbrugge. Oogstgoed maakt deel uit van het Community Supported Agriculture-netwerk (CSA). Dat houdt in dat alle leden betrokken zijn bij de landbouw, zowel in goede als in slechte dagen. Wanneer er bijvoorbeeld een minder goede oogst is, door weersomstandigheden of plagen, zal niet enkel de boerderij opdraaien voor het verlies. De leden vormen met de boerderij een gemeenschap waardoor een bestaanszekerheid gewaarborgd wordt en iedereen meebouwt aan een duurzame landbouw.
Eline is grote voorstander van dat systeem. “Het is fantastisch om te zien hoe geëngageerd mensen kunnen zijn”, legt ze uit. “Bij een misoogst heeft de boerderij tenslotte niet minder gewerkt, misschien zelfs net meer, dus dan is het zo fijn te zien dat de boerderij door iedereen gedragen wordt en niet alleen het slachtoffer wordt.”

Oogstgoed hanteert de filosofie van permacultuur. Bij permacultuur worden ecologie en duurzaamheid hoog in het vaandel gedragen. Eline’s interesse in die filosofie werd een aantal jaren geleden aangewakkerd toen ze er in Spanje kennis mee maakte en op verschillende boerderijen de basis leerde over het kweken van biologische groenten.
Ze ziet de plukboerderij dan ook als een eerste stap richting een eigen biologische moestuin. “Ik vind het superleuk om met mijn handen te werken en vind het belangrijk me bewust te worden van hoe onze groenten gekweekt worden en te zien hoe onze gewassen groeien. Daarmee bezig zijn, geeft me enorm veel voldoening.”
Eline’s leven heeft een heel andere vorm gekregen sinds ze haar groenten zelf gaat plukken. “Ik ga veel minder naar de supermarkt en ook de manier waarop we thuis koken is helemaal veranderd. Elk seizoen heeft zijn specifieke groenten, dus nu moeten we het doen met de groenten die voor handen zijn. Daarrond vormen we recepten wat ons dagelijks leven veel gemakkelijker maakt. Vroeger moest ik thuis nadenken wat ik wilde maken en dan naar de supermarkt. Altijd diezelfde vraag ‘wat zullen we eten vanavond?’ Tegelijkertijd heeft het mijn leven ook verrijkt want je leert elk seizoen nieuwe groenten kennen en dus ook nieuwe gerechten maken.”

Daarnaast heeft Eline ondervonden dat deze manier van leven en eten vaak goedkoper uitkomt dan je groenten kopen in een bio-supermarkt. “Mijn huisgenote en ik betalen samen €14 per week voor biologische groenten en we doen er minstens een anderhalve week mee.”
Eline kan iedereen aanraden om deel uit te maken van een plukboerderij. “Het verplicht je om elke week naar buiten te gaan, met je handen te werken en de natuur te gaan opzoeken. Het leert je zoveel bij over je dagelijkse voeding. Het heeft mijn leven op een heel positieve manier beïnvloed.”
“De boerderij communiceert heel duidelijk en transparant”, vind Eline. Via hun applicatie delen ze heel wat informatie, zoals hoeveel je mag plukken, hoe je de groenten kunt verwerken en welke voedingsstoffen ze bevatten. Daarnaast hebben ze een eigen ruilsysteem gecreëerd waarbij klusjes bij de boerderij kunnen ingewisseld worden tegen bijvoorbeeld zelfgemaakte confituur.

Sinds de coronacrisis is een uitstapje naar de supermarkt een hele onderneming geworden. Eline merkt dan ook een heel aantal voordelen op aan CSA-boerderijen in dit tijdperk. “Ik denk dat weinig mensen echt graag naar de supermarkt gaan en zeker nú niet”, zegt ze. “Je merkt dat de crisis veel minder leeft op de boerderij. Bovendien gebeurt alles buiten, dus hoef je geen mondmasker te dragen. Dat is een heel andere sfeer dan in de supermarkt. Het is fantastisch om zo’n initiatief te hebben in tijden van corona .”