Reisfotografie – deel 1: Palestina/Israël

Andalusië (Spanje)

De geur van ongekende kruiden, verlaten kustlijnen, gammele wegen, imposante bergen, onheilspellende bossen. Dat en nog veel meer is waar ik van hou tijdens het reizen. Samen met de natuur zijn het de gezichten, en de gewoontes achter die gezichten, die ik telkens zo graag wil leren kennen.

Al een tiental jaar is mijn camera dan ook onmisbaar tijdens het opzoeken van andere oorden. Reizen is voor mij onafscheidelijk gelinkt aan fotografie. Tijdens het reizen probeer ik de hartverwarmende en de soms minder vrolijke momenten of taferelen op een originele manier in beeld te brengen. Mijn focus ligt op situaties, omgevingen of personen die voor mij een beeld geven van wat die regio typeert of uitzonderlijk maakt.

Sri Lanka

Eens terug in België voelt het alsof de reis nog even verder blijft duren. Het plezier om de foto’s thuis op groot scherm te kunnen doornemen en ze vervolgens na te bewerken, maakt deel uit van de reis.

Eén van de reizen die mij het meest is bijgebleven, is die naar Palestina/Israël. Wat een apart stukje grond op deze aardbol … Samen met één van mijn beste vriendinnen maakte ik enkele jaren geleden een korte rondreis door het gebied. Het contrast tussen het westerse, soms een beetje artificieel aanvoelende, maar heel verscheiden Israël en het Midden-Oosterse, verloederde, maar o zo warme en charmante Palestina zorgden voor een onvergetelijke ervaring.

Jeruzalem (Palestina/Israël)

Hoe de jonge generatie, zowel in Palestina als in Israël, weinig kans krijgt om onbevooroordeeld te zijn ten opzichte van elkaar door decennialange bangmakerij deed ons toch even schrikken. Zelfs in dit tijdperk waar informatie en visies onuitputtelijk en alomtegenwoordig zijn, lijken ze deze jammerlijke vijandigheid niet van zich af te kunnen schudden.

Wanneer we echter een zekere vertrouwensband hadden, merkten we toch dat een groot deel van de jongeren in beide regio’s ook heel nieuwsgierig zijn naar elkaar. Hopelijk biedt dit dan toch een sprankeltje hoop voor een vreedzame toekomst …

Nablus (Palestina)

Tijdens onze reis leerden we een heleboel interessante mensen kennen. De gastvrijheid en behulpzaamheid was opmerkelijk. De prachtige natuur en de eeuwenlange geschiedenis maakten de reis des te boeiender. Een volgend bezoek aan de regio staat nog niet ingepland, maar daar wil ik snel verandering in brengen. Ik kan een reis door Palestina/Israël dan ook ten zeerste aanraden!

Palestina

Hieronder nog enkele foto’s van andere bestemmingen. Ik kijk al uit naar het volgende avontuur …

Sri Lanka
Roemenië
Roemenië
Oman
Maleisië
Spanje

Neem ook zeker een kijkje in mijn album “Onderweg” voor meer reisfoto’s!

Lucie Bataillie – fotograaf Gent – BE0721529451