Day in the life: onbekend is onbemind

De “Day in the life”-reportage is een concept dat ik enkele jaren geleden leerde kennen. Bij een Day in the life komt de fotograaf bij je thuis en infiltreert hij of zij in je dagdagelijkse leven. De fotograaf verdwijnt naar de achtergrond en legt de meest spontane taferelen vast waardoor de afgeleverde foto’s “het leven zoals het is” representeren.

Waarom schrijf ik hier vandaag een blogpost over? Omdat ik sterk vermoed dat mensen nog te weinig vertrouwd zijn met de term en het concept. Ikzelf bied het concept aan en zie het ook steeds vaker terugkomen bij andere fotografen. Toch lijkt het alsof de reportagevorm het grote publiek nog niet heeft bereikt.


Het wordt dus tijd om kennis te maken met de Day in the life-reportage! Het is namelijk best wel één van de echtste en tegelijkertijd meest originele vormen van gezinsfotografie. Ik gebruik nu de term ‘gezinsfotografie’ omdat een Day in the life het vaakst plaatsvindt bij een gezin thuis, maar deze reportagestijl kan zeker ook toegepast worden op een vriendengroep, een co-housing, een bedrijf, een ondernemer, etc.

Wat de Day in the life vooral zo uniek maakt, is dat de reportage of documentaire zich afspeelt in de natuurlijke habitat van de geportretteerde(n). Dat zorgt automatisch voor veel meer ruimte tot spontaniteit. Daardoor hoeft de fotograaf eigenlijk niet te interveniëren, maar vooral te observeren. Een Day in the life geeft de fotograaf de kans om de huiselijke sfeer, maar ook de liefde of dynamiek tussen de huisgenoten weer te geven. Iets wat veel moeilijker vast te leggen valt tijdens een klassieke portretreeks.


Bij een Day in the life-sessie kunnen we ook niet meer van een “shoot” spreken en dat merk je echt wel aan het eindresultaat. De beelden ogen zodanig natuurlijk dat wanneer je ze zou laten afdrukken in een fotoboek, het zou lijken alsof je een getalenteerde tante of nonkel in de familie hebt. Hoe leuk is dat?

De gewoontes die van jouw gezin net jouw gezin maken of die typische maniertjes die zo eigen zijn aan de leeftijd van de kinderen op dat moment worden creatief en professioneel in beeld gebracht en dat allemaal in het huis waarvan jullie een thuis hebben gemaakt. Echte momenten.


Vandaag zijn we zo gefixeerd om het “mooiste” van onszelf te moeten tonen en dat dan ook te delen met de wereld alsof dat het ideale beeld is van hoe we zouden willen zijn. Hier laten we die enscenering achterwege en gaan we terug gaan naar de basis, hoe we ons het gelukkigst voelen, namelijk wanneer we onszelf zijn!

En het is net dat wat ik tijdens zo’n Day in the life-sessie in beeld tracht te brengen. Jij of jullie, zoals jij bent of jullie zijn. Je zou versteld staan hoeveel deugd het kan doen om ook die kant van jezelf eens te zien!


Interesse? Of wil je hier meer over te weten komen?

Lucie Bataillie – fotograaf Gent – BE0721529451